Kunststof leidingsystemen

Wat zijn kunststof leidingsystemen

Goed werkende en betrouwbare leidingen zijn van groot belang in onze maatschappij. Producten zoals water, gas, riolering en hemelwaterafvoer zijn van levensbelang. Het is daarom begrijpelijk dat bedrijven en instellingen constant investeren en zoeken naar innovatie en productontwikkeling van nieuwe leidingsystemen.  Kunststof buizen zijn van hoge kwaliteit en hebben de nodige testprocedures doorstaan alvorens deze worden vrijgegeven voor de markt. Dit is een logische zaak omdat deze leidingen worden toegepast voor het transporteren van belangrijke producten. Kunststof buizen zijn water- en gasdicht, de vereiste is dan wel een juiste montage. Tevens zijn de kunststoffen niet aantastbaar door chemicaliën. Daarom kan een leiding de waterdichtheid behouden. Eigenlijk wordt daarmee bedoeld dat ze zonder problemen kunnen worden toegepast in een zure of alkalische omgeving. Kunststof buizen zijn tevens ongevoelig voor corrosie. Kunststof heeft tevens de positieve eigenschap dat het isoleert en dus de temperatuur van de vloeistof in de leiding constant houdt. Er is ook een beschermende functie die deze leidingen hebben, namelijk het bergen van elektrische kabels, zowel binnen en buiten en ondergronds. De levensduur van kunststof buizen is erg lang:onderzoeksinstituut TNO schat in dat een PVC rioleringsbuis zeker 100 jaar kan meegaan. Dat maakt dit materiaal heel geschikt voor buiten onder de grond waar er vele temperatuurschommelingen zijn tijdens de seizoenen. De grote flexibiliteit van kunststof is een groot voordeel omdat het scheuren en lekkages kan voorkomen. Leidingen hebben in de Nederlandse bodem te maken met een bodemsoort die continu in beweging is. Grote delen van ons land zijn veroverd op de zee. Doordat onze bodem zoveel in beweging is komen er krachten vrij en leidingen moeten deze krachten kunnen opvangen. 

Ruim assortiment in kunststof leidingsystemen

Kunststof buizen zijn breed inzetbaar, licht in gewicht en eenvoudig te monteren. Dat zijn zeer positieve eigenschappen voor aannemers en installateurs, maar ook voor een opdrachtgever. Eenvoudige verwerking en snelle montage betekent een kortere arbeidstijd en zodoende lagere kosten. Het lichte gewicht is een groot voordeel, ze zijn daarom uitstekend hanteerbaar, er is geen behoefte voor extra zwaar hulpmateriaal zoals kranen nodig. Nog een voordeel is dat de buizen eenvoudig op locatie op lengte kunnen worden gemaakt. Tevens is onderlinge koppeling makkelijk te realiseren door middel van hulpstukken met rubberverbindingen of lijmverbindingen.  Er is een breed assortiment in kunststof buizen en met elk soort zijn er verschillende eigenschappen, diameters en hulpstukken. Hierdoor is er voor iedere specifieke toepassing een correct kunststof leidingsysteem te vinden. Kunststof buizen worden hoofdzakelijk gemaakt van polyvinylchloride (PVC), polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Een polymeer is niets anders dan het aan elkaar plakken van moleculen. Een verbinding die uit een hele reeks van dezelfde moleculen bestaat, noemt men een polymeer.

Delen