Landbouwmachines en apparatuur: wastrommel aardappelen

Wastrommel voor aardappelen

Groenten zoals wortelen, aardappelen en andere knolgewassen moeten worden gewassen voordat ze afgeleverd kunnen worden. Zo is er dus een speciale wastrommel voor deze producten. Het hart van een dergelijke machine, bijv. van Tolsma Techniek Emmeloord BV, bestaat uit een horizontaal opgehangen trommel die tijdens het wassen ronddraait. De trommel is van een aantal gleuven voorzien. De vorm van de gleuven of eventueel de door geponste ronde gaten voorkomen dat het product dat gewassen wordt in de trommel beschadigd. Toch zal er in zo'n trommel een goed was effect worden bereikt.

Wastrommel voor aardappelen

De vulhoogte voor de aardappelen in de trommel wordt gecontroleerd doordat de elektrisch aangedreven spindelmotor in hoogte verstelbaar is. In de wastrommel wordt het verse water door sproeileidingen toegevoerd.  In verschillende uitvoeringen is de wasser voorzien van een waterbad. Dit waterbad voorkomt dat de producten tijdens het wassen beschadigen. Doordat de aardappelen hierbij tijdens het wassen in het water liggen, zullen ze niet zo hard tegen elkaar opbotsen en dus ook minder beschadigen. De aardappelen worden tijdens het draaien van de trommel hierbij door het aanwezige water opgevangen. Ze worden door de beweging in het water gewassen. Omdat de aardappelen minder langs elkaar wrijven beschadigen ze veel minder dan wanneer er geen waterbad aanwezig is. Ook is er een niveau regeling aanwezig. Omdat de wastrommel constant met water in contact is wordt de wastrommel voor aardappelen van roestvaststaal gemaakt. De aardappelen hebben een behoorlijk gewicht waardoor de wastrommel stevig en robuust moet zijn. Tijdens het wassen van de aardappelen is dus een schoon product van groot belang, maar ook het hergebruik van het water.  Afhankelijk waar de producten groeien zal er ook meer vuil op de producten aanwezig blijven tijdens het oogsten. Producten die in kleigronden groeien bevatten meer grond aan het product dan die op zandgronden worden geoogst. Daar zal men bij de aanschaf van een wastrommel rekening mee moeten houden. Vaak worden die producten, die veel vuil bevatten, eerst door een stenen en kluitenscheider gevoerd om het belangrijkste vuil eraf te halen. Deze trommels worden ook gebruikt voor bloembollen. Het schoon afleveren van de producten is zeer belangrijk. We kopen geen aardappelen in een winkel waar nog kleiresten en dergelijke aanzitten. Dus zowel voor de leverancier als de klant is het belangrijk dat de producten schoon zijn en niet zijn beschadigd. Zou dat namelijk wel het geval zijn, is een klant niet bereid om voor een dergelijk product te betalen. Een klant zal bij het kopen van aardappelen altijd kijken of ze voldoende schoon en niet beschadigd zijn.

Delen